Учебник

от Тефтера
Версия от 17:21, 13 февруари 2022 на Gustav (Беседа | приноси)
(разл) ← По-стара версия | Преглед на текущата версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене

Моля, разгледайте документацията и ръководството за подробна информация относно МедияУики. Повечето документи са на английски език, но тук ще добавим най-често ползваните техники.

За да редактирате съдържанието е нужно да се регистрирате посредством бутона в горния десен ъгъл на страницата озаглавен "Регистриране или влизане". регистрацията е свободна, редактирането също. В бъдеще е възможно част от страниците да са заключени от техните автори и/или от администратора. Това може да е по няколко причини: да съдържат недопустимо за системата съдържание, като напр. съдържанието не е тематично подходяща за страницата; автора иска да публикува свой материал, но не иска друг да го модифицира; съдържанието е въведено с определена друга цел и не се допуска редактиране. След включването си в системата на уики можете да редактирате съдържанието като натиснете отметката "редактиране" на съответната страница.

Всички страници в Уики съдържат текст и връзки към други страници. Често се налага да съдържат картинки и таблици, както и да се структурира. Когато редактирате Уики-текст вие задавате и команди, които се интерпретират и визуализират, като това на някоя картинка да се покаже умалено изображение или кой текст да бъде удебелен. За начало е хубаво да използвате пясъчника, упражнявайте се там, за да не правите грешки по страниците!


Регистриране

Регистрацията не е задължителна, когато преглеждате или търсите информация, но тя е задължителна, ако ще публикувате фирмена информация, информация за цени, услуги, стоки и др. Въпреки, че можете да редактирате анонимно страници има вероятност това да не бъде одобрено от екипа и да бъде изтрито. Също така не можете да качвате снимки, ако не сте регистрирани. Регистрацията отнема по-малко от 5 минути и е напълно безплатна. Просто натиснете на връзката озаглавена "регистриране или влизане" в горния десен ъгъл на страницата. Следващата страница, която ще се зареди е за включване, когато имате вече готова потребителска сметка. Най-отгоре е съобщението и връзката към създаване на нова потребителска сметка с връзка озаглавена "Създаване на сметка.". След като изберете от там ще се появи вече формуляра за попълване. Това сложно действие за регистрация ще е нужно да изпълните само веднъж, след което ще имате вече готовата сметка, затова моля да изпълните всички инструкции докрай с доза търпение. Желателно е да попълните Е-мейл адрес (Е-поща), след което ще получите писмо с връзка за подтвърждение.

Редактиране на страници

Когато е нужно да редактирате една страница натиснете бутона "редактиране" в горната част на страницата или изберете "редактиране" срещу заглавието, ако желаете да промените само част от страницата. Редактирането на части от страници е по-удобно и прави възможно разделянето на задачи между повече от един потребител.

Започването на нова страница става с отваряне на несъществуващо име от пространството на Тефтера. Тогава вие сте препратени директно в режима за редактиране на тази страница.

Редактирането става в прозорец за въвеждане на текст, над който стои лента с инструменти. Тези инструменти уелсняват работата по въвеждането на текстове.

Edit1.png