Разлика между версии на „Trader.bg под Линукс“

от Тефтера
Направо към: навигация, търсене

(Нова страница: Успешно пуснах програмата (демо) под Линукс, но официално в страницата никъде няма инструкци...)
 
м
 
Ред 149: Ред 149:
  
 
Надявам се да е от полза това ръководство, дори ако не го ползвате по предназначение е хубаво да се отбележи по-високата производителност на Линукс с Java приложения.
 
Надявам се да е от полза това ръководство, дори ако не го ползвате по предназначение е хубаво да се отбележи по-високата производителност на Линукс с Java приложения.
 +
 +
[[Категория:Линукс]] [[Категория:Java]] [[Категория:Trader]]

Текуща версия към 07:23, 30 септември 2009

Успешно пуснах програмата (демо) под Линукс, но официално в страницата никъде няма инструкции затова, че всъщност работи под Java. Това създава малък дискомфорт сред клиентите, на които се налага да обяснявам, че всъщност няма пречка, тъй като те виждат единствено .exe файлове. Освен възможността за ползване на продукта под Линукс има и някои важни предимства: на първо място факта, че софтуер написан на Java платформа се изпълнява с минимум 10% по-добра производителност от колкото под Windows, стабилна операционна система, която лесно се ползва както от професионалисти, така и от напълно начинаещи в работата с компютър, не на последно място е и устойчивостта срещу вирусни и хакерски атаки.

В направените тестове от мен времето за стартиране под Линукс беше 2,3 секунди, докато под Windows на същата системна конфигурация отнема 4,2 секунди.

Ако имате притеснения относно поддръжката под Линукс можете да се свържете с Конфиденциални Информационни Технологии от тук или тук, както и на skype:cointech.net

Няколко стъпки за инсталиране на trader.bg под Линукс.

1. Изтеглете програмата. Отидете на адреса www.trader.bg в частта за сваляне на програмата. От там изтеглете необходимия ви вариант - демо версия за тестове или инсталацията за инсталиране. Втория вариант е необходим, ако вече сте официален играч на играта, за повече информация относно разликите и правилата ще откриете на същия адрес. Запазете файла (.exe) в някоя директория (папка), Домашната директория е подходящо място.

2. Инсталирайте wine.

Ако нямате wine инсталиран на вашия компютър може да го изтеглите и инсталирате от официалния сайт на проекта www.winehq.org. Повечето съвременни дистрибуции предоставят пакет за съответната дистрибуция, затова прочетете упътването затова "Как да инсталираме пакети". Обикновено има централен мениджър на пакети (yast2 в SuSe, urpmi в Mandriva, apt-get в Debian/Ubuntu и др.). Например за Мандрива Линукс командата е "urpmi wine" изпълнена в терминал с администраторски права или от Configure Your Computer в менюто за системни инструменти.

3. Проверете версията на Java виртуалната машина. Ако нямате инсталирана такава ще трябва да инсталирате, за целта проверете ръководството на Вашата дистрибуция как се добавят и премахват софтуерни пакети. Възможно е с инсталационните дискове да пристига и подходящата версия за вас.

3.1 За инсталация под Мандрива Линукс: Отворете конзола, преминете в режим на супер потребител (root) с командата "su" и въведете паролата. Изпълнете командата urpmi j2re Примерен изглед на конзолата:

$ su

Password:

# urpmi j2re

Необходим е един от следните пакети:

1- j2re-1_5_0_11-3mdv2007.1.i586: Java Runtime Environment from Sun Microsystelms, Inc. (to install)

2- jamvm-1.4.5-2.1mdv2007.1.i586: Java Virtual Machine which conforms to the JVM specification version 2 (to install)

3- java-1.4.2-gcj-compat-1.4.2.0-40.111.3mdv2007.1.i586: JPackage runtime scripts for GCJ (to install)

4- kaffe-1.1.8-0.20070217.1mdv2007.1.i586: A free virtual machine for running Java(TM) code (to install)

5- cacao-0.97-2mdv2007.1.i586: JIT compiler for Java (to install)

Какъв е вашият избор? (1-5)


Забележете, че: докато изписвате паролата за супер потребителя няма да се изписват на екрана символи (дори и "*"), но след натискане на Enter ще ви покаже символа #, което означава, че сте успешно преминали в администраторски режим или в случай на невярна парола ще Ви предупреди за невярна парола и ще трябва да изпълните командата su отново. След написването на командата urpmi j2re (и натискането на Enter) може да се появи този диалог, в който е необходимо да изберете вариант на пакет. В този случай ние желаем "Java Runtime Environment from Sun Microsystelms, Inc. (to install)" и е под номер едно в списъка ни, затова избираме 1 и натискаме Enter. Може да поиска от Вас поставянето на CDROM инсталационното устройство със съобщението: Моля, поставете източник с име ""Mandriva Linux - 2007.1 (Powerpack) - Installer" " в устройство [/dev/sr0] Натиснете Enter,когато сте готови...

Възможно е да поиска от Вас и потвърждения на които да се отговори с Y (yes - да). и след приключване на инсталацията вече ще имаме работеща Java виртуална машина и съответно програмата ще може да бъде изпълнена.

3.2 За инсталация под Slackware Linux:

От страницата на Slackware - www.slackware.com изберете Get Slack. Вземете пакета за Java от огледален сървър, който е в географска близост до Вас (в България обикновено). Влезте в директорията на Вашата версия, обикновено Java има актуализации, затова препоръчваме да изтеглите пакета от директория patches/packages. Например за 12.0 версия пакета се казва jre-6u2-i586-1.tgz, ако ползвате съвсем нова версия или Slackware-current няма да има в тази директория пакет, а той ще се намира в slackware/l/. По време на написване на документацията последната актуална версия е jre-6u7-i586-1.tgz.

Отворете конзола, преминете в режим на супер потребител (root) с командата "su" и въведете паролата. Изпълнете командата installpkg jre-версия.tgz Примерен изглед на конзолата:

$ su

Password:

# installpkg jre-6u7-i586-1.tgz

Забележете, че: докато изписвате паролата за супер потребителя няма да се изписват на екрана символи (дори и "*"), но след натискане на Enter ще ви покаже символа #, което означава, че сте успешно преминали в администраторски режим или в случай на невярна парола ще ви предупреди за невярна парола и ще трябва да изпълните командата su отново.


4. Инсталирайте програмата във виртуална среда за Windows.


Стартирайте wine TRADER.BG_installerVM_demo.exe или wine TRADER.BG_installerVM.exe като първия файл е с демо версията на програмата, а втория за стандартната инсталация. Инсталацията се изпълнява като обикновена програма под Windows 95/98/2000/XP. Важно е да знаете къде точно се инсталира приложението, това обикновено е в C:\Program Files\TRADER.BG, което трябва да съответства на поддиректория във вашата домашна директория озаглавена .wine или иначе казано в $HOME/.wine/drive_c/Program Files/TRADER.BG Когато инсталирате премахнете отметката за Стартиране на TRADER.BG в противен случай wine вероятно ще направи опит да стартира jre в windows среда. Има вероятност да постигнете успех, но по-добра производителност ще получите със среда под Линукс.

5. Прекопирайте нужните ви файлове от програмата. (може да пропуснете тази стъпка)

От мястото където инсталирахте TRADER.BG можете да вземете нужните файлове за програмата и да ги поставите на удобно място за вас (друга папка). Например в Домашна директория/TRADER.BG. Необходими са всички файлове и директории с изключение на директориите jre и jre6 и тяхното съдържание. Те съдържат виртуални машини за Windows платформи и на практика няма да ги ползваме.

6. Създайте стартиращ скрипт за програмата.

Отворете обикновен текстов редактор и напишете нужните команди (виж по-долу) и го запазете в папката с TRADER.BG. Името на скрипта трябва да е нещо, което да ни подсказва за какво служи, напр. TRADER-run.sh

Ето един примерен .sh за стартиране: <изкопирайте от реда започващ с #!>

#!/bin/sh
CP="./trader_window.jar:lib:lib/jacob.jar:lib/jboss-common.jar:lib/jboss-j2ee.jar:lib/jboss.jar:lib/jbossall-client.jar:lib/jiffie.jar:lib/jnpserver.jar:lib/junit.jar:lib/log4j.jar:lib/nativeskin.jar:lib/skinlf.jar:lib/trader_client.jar:./lax.jar" 
java -classpath $CP bg.websystems.client.Login
##############

<копирайте до горния ред>


Сменете правата на файла TRADER-run.sh така, че да е изпълним файл. Ако използвате KDE или GNOME десктоп средата - отворете директорията, която съдържа файла и с десен бутон изберете "свойства" (options)и сменете разширените права за изпълним файл/програма. Обикновено е отметка под павата за четене и запис на файла. Друг начин за смяна на правата е в конзола - cd директорията_с_програмата; chmod +x TRADER-run.sh Това е скрипта, който трябва да изпълнявате всеки път за зареждането на програмата.

7. Стартирайте TRADER-run.sh с двойно цъкане на мишката или като потребител изпълнете от конзола cd <директориа на TRADER.bg>; ./TRADER-run.sh

Надявам се да е от полза това ръководство, дори ако не го ползвате по предназначение е хубаво да се отбележи по-високата производителност на Линукс с Java приложения.